Istoria Floorball-lui

Floorball este un sport de echipa nou si interesant, care atrage mai mulţi oameni din culturi diferite din întreaga lume. Rădăcinile floorball-lui sunt răspândite în întreaga lume. În America de Nord şi Anglia floorhockey a evoluat de la hochei pe gheaţă, şi în Australia hocheiul s-a transformat în floorball. In Suedia la sfârşitul anilor 1970, jocul floorball a fost pentru prima data dezvoltat si practicat sub un anumit regulament. Pe 7 noiembrie 1981, se infiinteaza pentru prima data Federatia de Floorball Nationala a Suediei. Doi ani mai târziu, apare primul regulament oficial de joc si astfel, floorball-ul modern face primul pas pentru a deveni un sport organizat. Din 2008 Comitetul Olimpic International (IOC) a acordat recunoastere provizorie Federatiei Internationale de Floorball.

Cum se joaca

La prima vedere se aseamana foarte mult cu hocheiul pe gheata dar sunt cateva lucruri diferite, foarte importante. In primul rand se joaca pe teren uscat, apoi, crosele folosite sunt mai mici in lungime, usoare si sigure pentru ca sunt produse din carbon si lama din plastic iar, nu in ultimul rand, regulamentul este astfel conceput ca sa confere jucatorilor siguranta foarte mare . În conformitate cu definiția oficială floorball-ul este un sport de echipa jucat in interior, cu toate acestea multi copii, se distreaza jucandu-se in curti sau terenuri sportive aflate in aer liber. Floorball este un meci între două echipe. Scopul jocului este să se înscrie cat mai multe goluri dar, în limitele regulilor. Suprafata de joc poate sa fie din diferite materiale cum sunt lemnul, plasticul sau mocheta.

Dimensiunea terenului de joc este de aproximativ 20 de metri latime şi 40 metri lungime; puţin mai mare decât un teren de baschet, aproape egal cu un teren de handbal sau futsal. Acesta este înconjurat de o serie de placi de plastic sau lemn cu inaltimea de 50 cm si colţurile rotunjite.

În competiţia oficială floorball-ul este jucat în mod normal cu cinci jucători de câmp şi un portar pentru fiecare echipa. Suma de jucători pe teren poate varia în timpul jocului din cauza sancţiunilor. Echipa completa poate fi compus de până la 20 de jucători de câmp şi un cuplu de portari. Pentru ca jocul este unul dinamic el poate fi adaptat in functie de necesitatile momentului astfel se pot juca si 3 la 3 sau 4 la 4 si chiar fara portar folosindu-se un model de poarta mai mic pentru ca toti jucatorii sa aiba aport asupra jocului. Suprafata terenului poate si ea sa fie modificata in functie de spatiul in care se va disputa meciul.

Nu aveti nevoie de un echipament scump sau complex ci de prietenii dumneavoastra, un teren, o crosa , o minge si un obiectiv.

Cum cumparam echipamentul

Elementul cel mai important la acest joc este crosa, restul echipamentului fiind la alegerea jucatorului. Primul factor care se ia în considerare atunci când achiziţionati o crosa de floorball este lungimea. Crosele de floorball sunt mai scurte decât cele de la hochei pe gheaţă, şi, ar trebui să ajungă la 1 sau 3 cm deasupra ombilicului când ati plasat crosa pe langa dumneavoastra.

La achizitionarea unei crose un factor foarte important este arborele, pentru ca este realizat din material ABS, PVC, policarbonat la produsele ieftine si din din fibra de sticla puternic armata la cele scumpe

Recomandari minime:

  • Incepatori si gradinite : Flex 55-50
  • Şcoala primară: Flex 36
  • Gimnaziu: Flex 34 / 32
  • Liceu: Flex 34 / 32

Lamele de floorball sunt de foarte multe feluri. Fereşte-te de lamele neaprobate FIF , care sunt prea moi ( torsiune mica) şi nu suporta o uzura mare.

Lamele aprobate de FIF sunt proiectate cu urmatoarele proprietati:

  • Torsiune
  • Durabilitate
  • Caracteristici de joc
  • Materiale aprobate FIF

Mingiile de floorball aprobate de Federatia Internationala de Floorball (FIF) sunt fabricate din plastic, au diametru de 72 mm, o greutate de 23 grame si 26 gauri. Ele sunt produse astfel pentru a avea o directie buna si pentru a putea prinde o viteza mare.